2010. március 29., hétfő

Rántott ropogós sertés szeletek (Tonkatsu)





Hány személyre: 2
Elkészítési idő: 20p


Egyik kedvenc ételünk, amely nagyon hasonlít a rántott húsunkhoz. A külseje ropogós, míg a belseje szétolvad a szájban. Nagy adag nyers káposztával kell tálalni és speciális Tonkatsu szósszal.
Ez is a nyugattól átvett étel, amit kitökéletesítettek és a legjobb sertést használják hozzá. Talán a legnagyobb különbség a szósz, amellyel enni kell illetve a húsnak a vastagsága és minősége.

Hozzávalók:
300g szeletelt sertéshús, kb. 1cm vastagságú, filé vagy bélszín
Só, bors
1 tojás
kis tej
kevés liszt, amiben megforgatjuk a hússzeleteket
kenyérmorzsa (lehetőleg házilag elkészített)*
olaj a sütéshez
1 evőkanál szója szósz
1 kiskanál mirin
Tonkatsu szósz*
Frissen reszelt fehérkáposzta
Fél citrom
Mustár


1. A disznószeleteknek a szélét vagdossuk be, hogy a hús ne fodrozódjon fel sütés közben és klopfoljuk ki. Sózzuk és borsozzuk
2. Verjük habosra a tojást egy tálba, adjunk hozzá egy kis tejet, a szója szószt és a mirint
3. Mártogassuk meg a húsokat először a lisztbe majd a tojásba és végül a kenyérmorzsába
4. Melegítsük fel az olajat, annyit, hogy félig lepje el a húst. Körülbelül 160 fokon kell a húst kisütni. 2-3p egy egy oldalon. Ezt úgy lehet megállapítani, hogyha beledobunk, néhány kenyérmorzsát az olajba csak a közepéig süllyed le
5. Mikor már aranybarna, vegyük ki és itassuk fel a zsírt egy papírtörlővel
6. Vágjuk 1.5cm vastagságú csíkokra, tegyük mellé a vékonyra felszeletelt káposztát és tálaljuk a Tonkatsu szósszal, citrommal és mustárral

*Tipp:
Ha nem találunk a boltban Tonkatsu szószt, akkor könnyen elkészíthetjük otthon az alábbi alapanyagokból:
200 ml ketchup
100 ml worchershire szósz
100 ml sake
2 evők. finomra lereszelt gyömbér
2 evők. finomra lereszelt fokhagyma
50 g barnacukor
50 ml mirin
Keverjük össze az alapanyagokat és közepes lángon, kevergetés közben, forraljuk fel. Vegyük le alacsony lángra és 25-30 p főzzük. Szedjük le a tetejéről a felesleges habot majd szűrjük át. Tartsuk hűtőben használat előtt.

Otthon házilag el lehet készíteni a kenyérmorzsát, ha van egy kis időnk, mivel a Japán kenyérmorzsa sokkal puhább és darabosabb, mint a Magyar.
Sima fehér kenyeret ledarálunk vagy akár szétmorzsolunk az ujjunkkal, hogy darabos legyen. Szétteritjük egy sütőlapon és 150 fokon 6-8 p alatt megsütjük. A sütés alatt néhányszor rázzuk meg a morzsákat. Vigyázzunk, hogy ne barnuljon meg! Hagyjuk, jól kihűlni mielőtt felhasználjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése