Mit tartsunk a konyhában?



A gyömbér (Shoga)
Szintén egy elengedhetetlen része a Japán konyhának a friss gyömbér. Rengeteg ételben előfordul, mint kiegészítő, vagy mint az étel alap íze.
Legtöbbször finoman lereszelt formában használjak vagy esetenként magát a levét.
Ahhoz, hogy megkapjuk a szinte már pépesre reszelt állagot nagyon kislyukú reszelőre van szükségünk. Otthon talán a legideálisabb ehhez a fokhagymareszelő. Vigyázzunk arra, hogy a szálas részeket ne használjuk fel!


Főzőpálcika (Hashi)
Ebben az esetben nem a normálméretű evőpálcikáról van szó, hanem a főzéshez speciálisan kifejlesztett hosszú pálcikáról. Képzeljük, el úgy mintha az ujjunkat meghosszabbítanánk, és ezzel főzünk a hagyományos fakanál helyett.
Miért is jobb ez?
Azon túl, hogy nem sérül az edény, sokkal könnyebben meg tudjuk fogni a darabos ételeket. Könnyen át lehet forgatni, keverni vagy akár megkóstolni az ételt. Sokkal finomabb mozdulatokat enged meg a pálcika, mint egy nagy fakanál.
Ha a kezdeti használati nehézségeken átesik az ember es igazan meg tanulja használni, a fakanál a fiók aljára kerül.
Hogyan kell pontosan használni?
Az egyik pálcikát fektessük a gyűrűsujjunkra úgy, hogy a vége feküdjön a nagy es a mutató ujj közötti V betűben. A másik pálcikát pedig fogjuk meg a nagy, mutató és középső ujjal. Így könnyen tudjuk mozgatni a fentebbi (nagy, mutató és középső ujj) pálcikát. Gyakorlat teszi a mestert!


Tofu
Ez a fehéres kocsonyásszerű étel szójatejből készül és nagyon magas a fehérjetartalma. Igazából önmagában eléggé íztelen és szagtalan, de különleges állaga miatt nagyon jól átveszi más élelmiszerek és fűszerek ízét. Nem csak nyersen fogyasztható, hanem ízesített formában is készítik, sütve, főzve, párolva, fűszerezve, illetve levesekbe is kedvelt betét.

Szója szósz
Szója babból készült sötét barna szósz. Próbáljunk meg alacsony sótartalmú szóját beszerezni, ennek általában zöld a kupakja.

Mirin
Édeskés ízű (40-50%-os cukor alapú), alacsony alkohol tartalmú rizs bor. Nagyon hasonló a sake-hoz csak kevesebb az alkohol tartalma, kb. 14%.

Krumpli keményítő (Katakuriko)
Sima konyhai keményítőt is lehet használni.

Sake
Japán rizs bor, hasonló a Sherry-hez. Lehet kapni kifejezetten főzéshez való sake-t ami sokkal olcsóbb.

Szezám olaj és szezám mag
Főzéshez és díszítéshez egyaránt használható akár a fehér vagy fekete változata.

Miso paszta
Sűrű barna paszta fermentált szójababból. A Miso leves alapanyaga, de rengeteg más ételben használják, mint ízesítő.


Wasabi
A Japán torma. Frissen ritkán kapható ezért inkább a tubusos krémet használjuk. Csípős ízű zöld paszta melyet a sushi és a sashimi-vel tálalnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése