2010. március 29., hétfő

Gyömbéres sertés csíkok




Hány személyre: 2
Elkészítési idő: 20p


Ez egy nagyon egyszerű és gyors étel, amit minden héten nyugodtan meg lehet csinálni és nem lehet megunni. Nagyon különleges volt számomra, amikor először végignéztem a húsárukat a boltokban. Teljesen más csomagolás és szeletelési fajták vannak, mint amit bárhol máshol láttam. Legtöbb hús, legyen az marha vagy sertés, hajszál vékony szeletekre van vágva. Egész skála a legzsírosabb a zsírmentesig. Ez a szeletelési módszer azért is jobb, mert a hús jobban átveszi az ízeket és vágás nélkül ehető. Hiszen ne felejtsük el, hogy a Japánok szinte minden ételt pálcikával esznek.

Hozzávalók a húshoz:
250g vékonyra szeletelt sertéshús*
5 evőkanál szója szósz
3 evőkanál mirin
3 evőkanál frissen reszelt gyömbér
1 evőkanál zöldségolaj a sütéshez

Hozzávalók a körethez:
¼ Fejes káposzta vagy 100g zöldbab vagy 100g szójacsira
1 gerezd lapjára vágott fokhagyma
1 kiskanál zöldségolaj
150ml rizs

1. Keverjük össze egy nagyobb tálba a szója szószt, mirint és a lereszelt gyömbért majd áztassuk bele a sertéscsíkokat legalább 15 perccel a sütés előtt. A gyömbérnek a fás, szálkás részét ne rakjuk bele a reszelékbe

2. Tegyük fel a rizst főni
3. Mossuk meg a zöldségeket és áztassuk be hideg sós vízbe, ettől sokkal markánsabb szint kapnak a főzés alatt
4. Közepes lángon melegítsük fel egy nagy serpenyőbe az olajat és süssük ki arany barnára a húsokat. A megmaradt szószt öntsük rá a húsokra. Mindkét oldalát néhány perc alatt jól süssük át, de vigyázzunk, hogy ne égjen oda és ne fodrozódjon fel a vékony hússzelet
5. Egy másik lábosba melegítsük fel magas tűzön az olajat és futassuk meg a fokhagymát. Adjuk hozzá a kívánt zöldséget és néhány perc alatt pirítsuk meg. Ne hagyjuk túl, sokáig mert elveszti ropogósságát, ha túlpirítjuk. Sózzuk és borsozzuk
6. Tegyük a húst és a zöldséget egy tálba és öntsük rá a maradék levet a serpenyőből. A rizst egy kisebb tálkába szolgáljuk fel

*Tipp: Nagyon vékony hússzeleteket sajnos nem lehet kapni a hentesnél, de otthon a félig mélyhűtött húst könnyen fel lehet hajszál vékony szeletekre vágni. Szinte már át lehet rajta látni olyan vékony a szelet és így sokkal jobban magába szívja az ízeket.
Vágjunk néhány csíkot a zsíros szélébe a húsnak, ettől kevésbé fog felfodrozódni.
A káposztát akár nyersen is lehet mellé tálalni, nagyon vékony szeletekre vágva.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése