A rizs

A rizs a Japán konyha elengedhetetlen része. Persze ezt mindenki ismeri és ez egy evidens dolog. Vagy mégse? Annyira könnyen fél várról, unalmasnak vesszük azt, hogy rizs, pedig a rizsben rengeteg fantázia, kreativitás és egészség rejlik.
Persze nekem, mint Magyar az elején egy kicsit furcsa volt, amikor szinte minden étel mellé a rizs került. Nem voltam hozzászokva ehhez a mennyiséghez és főképp nem a különböző furcsa kombinációkhoz. Kellett ahhoz is egy kis idő, míg csak úgy “magában” meg tudtam enni a fehér rizst is.
Persze nem is kell a fehér rizst kimondottan csak úgy önmagában enni, lehet rárakni különféle előre elkészített fűszerkeveréket, szezámot, szóját, teát vagy akár magyarosan egy kis tejföllel meghinteni! Igen még ezt is kipróbáltam és azt kell, hogy mondjam egészen finom.
A Japán rizs különbözik a többitől abban, hogy kisebb szemű és sokkal ragacsosabb az állaga.
Persze ahhoz, hogy valaki igazán értékelni tudja a rizst, tudni kell, hogy hogyan is kell jól elkészíteni.
Itt Japánban nagyon könnyű dolgunk van, hiszen a piac el van látva rengeteg típusú elektromos rizsfőzővel. Ezzel nem kell sokat gondolkozni, az ember kiméri a rizst, a megfelelő mennyiségű vizet hozzáadja es megnyom egy gombot. Hat ennyi lenne igazából és remek rizs van az asztalon pillanatok alatt. Ráadásul még melegen is tartja azt a rizsmennyiséget, amit az ember megcsinált mindaddig, amíg szeretnénk.



Sajnos a Magyar piacon még nem sikerült igazi rizsfőzőt találni, vagy ha akad, akkor is csak nagyon ritkán lehet rábukkanni.
Nagyon kell vigyázni, mert az elektronikai boltokban lehet úgynevezett rizs főzőt venni, de igazából az csak egy pároló és nem ugyanazt a minőséget nyújtja, na meg óriási nagy is a készülék és nem tartja melegen a rizst.
A legjobb, amit tudok javasolni, ha valaki igazán, vágyik egy igazi rizsfőzőre, hogy rendelje meg külföldről. A legegyszerűbb talán az amazon.co.uk-én keresztül. Ők szállítanak Magyarországra is.
Na de nem kell kimondottan rizsfőző mindenkinek, hiszen nagyon finom rizst lehet készíteni akár mér 10 perc alatt is egy szimpla edénnyel is.
A titka a gyors rizsfőzésnek a következő egyszerű képlet: rizs: víz = 1:1,1 ~1,2
Lényegében annyi, hogy ha 1 pohár rizst főzünk ki akkor egy picivel több mint egy pohár vízzel kell felönteni. Aki vizesebben szereti a rizst kicsit többet, aki nem az pedig kevesebbet.
Tipp: abban az esetben, ha a rizs és a víz mellé a recept szerint mást is kell adni, például szója vagy mirin akkor ennyivel kevesebb vizet kell a rizshez adni. Ez csak abban az esetben érvényesül, ha a rizsfőzés alatt kell más folyadékot is hozzáadni az ételhez.

Na de mielőtt elkezdenénk főzni még, van néhány dolgunk:

Mérjük ki a megfelelő mennyiségű rizst
Ezt helyezzük egy mélyebb edénybe amiben van egz szita
Mossuk át a rizst legalább 4x, minden alkalommal, annyi vízzel, ami épp, hogy csak ellepi. Ezzel kimossuk a rizst fedő keményitőt, ez a fehér anyag, ami megfesti a vizet
Ha már látjuk, hogy a víz átlátszó színű akkor eleget mostuk
Öntsük fel tiszta vizzel és hagyjuk állni egy 30 percet
Öntsük le róla ezt a vizet is és tegyük egy lábosba
Öntsük fel a megfelelő mennyiségű vízzel a főzéshez
Tegyük rá a fedőt és gyújtsuk be a tűzhelyet magas fokra
Amint forr és latjuk a buborékokat emelkedni vegyük le alacsony tűzre és 10 percig hagyjuk főni úgy, hogy nem vesszük le a fedőt
Mikor letelt a 10 perc zárjuk el a tüzet, kavarjuk meg és még a fedővel hagyjuk állni egy pár percet
Megkavarjuk és lehet tálalni

Javaslom, hogy próbáljunk meg Japán rizst találni, mert abból még finomabb lesz, illetve lehet fele barna fele fehér rizzsel is csinálni, ha még egészségesebb ételre vágyunk.
Ebben az esetben a barna rizs kicsit ropogósabb marad, mint a fehér, de ettől nagyon különleges íze lesz.

2 megjegyzés:

  1. Mi az hogy megfelelő mennyiségű vizzel??? Pont ez lenne a kulcs!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Írták is hogy kicsit kell csak több víz mint rizs... Pl. 100 g rizshez 120 ml víz

      Törlés