2010. június 13., vasárnap

Okonomiyaki avagy a Japán palacsinta-pizza



Hány személyre: 2
Elkészítési idő: 20p


Soha életemben nem hallottam erről az ételről mielőtt Japánba érkeztem és ma ez az egyik kedvencem. Ha a párom megkérdezi, hogy na hová menjünk enni akkor ez mindíg a lista tetején van. Nem is tudom hogyan lehetne pontosan ezt lefordítani. A szó pontos fordítása "grillezd ahogy szereted"! Szerintem valahol a pizza és a palacsinta között van de igazábol egyik sem.
Legtöbbször étterembe megy az ember ha ilyet szeretne enni mert nagyon látványos ahogy el kell készíteni.
Az asztal közepén van egy nagy sütőlap (lásd a képet) és saját magad sütöd meg olyanra amilyenre szeretnéd. Nagyon élvezetes és rengetg variáció létezik. Akár te is kitalalhatod, hogy éppen mit teszel bele.
Persze otthon kevésbé látványos de nem lehet mindíg étterembe menni, na meg Magyarországon nem tudom hol lehetne ilyet enni...Mindenesetre otthon is könnyen el lehet készíteni és ugyanolyan fínom!

Hozzávalók:
200g liszt
200ml víz
2 tojás
1 evőkanál szárított hal
1/4 fej káposzta
1/2 nagy póréhagyma
1 kisebb répa
kimcsi (erjesztett csípős káposzta)- Opcionális
100g disznóhús
Majonéz
Okonomiyaki szósz (Tonkatsu szósz vagy Worchester szósz is használható)

1. Keverjük össze a lisztet, vizet és tojást egy edénybe
2. Vágjuk vékony csíkokra a káposztát, répát, disznóhúst és az erjesztett káposztát ha van
3. Vágjuk fel vékony kerek szeletekre a póréhagymát
4. Süssük ki a húst egy kis olajon, éppen, hogy átsüljön
5. Keverjük össze az egészet a tojásos, lisztes alappal, borsozzuk és tegyünk bele vagy kis szója szószt vagy sót
6. Kis olajon 3-3p egy egy oldalon süssük ki mint a palacsintát
7. Tegyünk rá egy kis Worchester szószt és egy kis majonézt és már lehet is tálalni

Tipp:
Japánban van egy külön szósz amit ráöntenek a végén és meg azzal is grillezik egy kicsit. Az Okonomiyaki szósz hasonlít a Tonkatsu szószhoz de ha egyik sincs akkor használjunk egy kis Worchester szószt. Raknak rá még majonézt, szárított halat és kis száritott algát. Persze mind ez opcionális. Elég ha az alap ízzel megbarátkozunk először!
A fent említett hozzávalókon kívül lehet mást is belerakni. Akár gombát, csirkét, ami éppen van otthon!
A sima víz helyett lehet egy fél leveskockát is belekeverni a vízbe

2 megjegyzés:

  1. na, én fellelkesedtem és ma kipróbáltam. okonoakármi szószom nem volt, meg szárított halam sem, de halszószom igen :). darált hús helyett apróra vágott sütnivaló kolbászt tettem bele, és nagyon finom lett - látom már, hogy ez lesz az egyik új addiktív étkem.
    viszont egy kérdés: a darált húst, amit írsz, nyersen teszed bele? mert én aggódnék, hogy nem sül át rendesen...

    VálaszTörlés
  2. Igy sem lehet rossz, kicsit Magyarositottad! :)
    A husit meg kell sutni elotte egy kicsit olajon, eppen, hogy atsuljon gy tuti nincs az a veszely, hogy nyers marad.

    VálaszTörlés